Hanke

Karkearehu on kuitupitoinen rehu, jota märehtijät pystyvät hyödyntämään tehokkaasti. Karkearehut ovat myös välttämättömiä märehtijän ruoansulatukselle ja hyvinvoinnille. Suomessa karkearehujen tuotanto perustuu kasvuolosuhteiden vuoksi pääosin nurmikasveihin (timotei, nadat, apilat ym.), joita käytetään säilörehuna, tuorerehuna, kuivaheinänä ja laitumena. Nurmen osuus viljelyalasta on lisääntynyt viime vuosina. Toisaalta säilörehunurmen osuus koko nurmialasta on lisääntynyt ja laidunalan vähentynyt. Nurmen lisäksi karkearehuna käytetään kokovilja- ja palkoviljasäilörehuja (ohra, kaura, vehnä, härkäpapu, herne ym.), olkea sekä joitain muita kasveja (esim. maissi, ruokohelpi). Näiden osuudet viljellystä alasta ovat pieniä nurmeen verrattuna. Maissin viljely säilörehuksi on lisääntynyt viime vuosina viljelyalan ollessa maatalousviraston ennakkotiedon mukaan 740 ha vuonna 2018.

Hankkeen päätavoite on eri karkearehuista tuotettavan tiedon avulla:
• vähentää karkearehujen tuotannon ja maidontuotannon haitallisia ympäristövaikutuksia, kun viljelyyn osataan valita ympäristön kannalta kestäviä rehukasveja ja tuotantotapoja
• monipuolistaa karkearehuvalikoimaa ja siten auttaa sopeutumaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaan sää- ja kasvuolosuhteiden vaihteluun
• antaa taustatietoa hallinnolliseen karkearehujen tuotannon ja käytön ohjaukseen

Hankkeen osatavoitteet:
1. Mallintaa Suomessa tuotettavien erilaisten karkearehujen kokonaisympäristövaikutukset ja niiden ruokintakäytön vaikutukset maidontuotannon hiilijalanjälkeen. Tavoite on lisätä tietoa karkearehujen tuotantotavan vaikutuksista ympäristöön ja tietoa maidontuotannon ympäristövaikutusten muutok-sista, jos osa nurmisäilörehusta korvataan kokovilja-, palkovilja - tai maissisäilörehulla lypsylehmän ruokinnassa.
2. Tuottaa tietoa maissin typpilannoituksen, kylvötekniikan, kehitysvaiheen ja säilöntäaineen vaikutuk-sista rehusadon määrään, koostumukseen, säilörehun säilönnälliseen laatuun ja ruokinnallisiin ominaisuuksiin. Tietoa käytetään maissisäilörehun ympäristövaikutusten mallintamisessa (kohta 1) sekä Suomen olosuhteisiin soveltuvien maissin viljely- ja rehunsäilöntäsuositusten tekoon.
3. Tuottaa tietoa maissisäilörehun ruokinnallisesta arvosta maidontuotannossa. Tietoa käytetään maissisäilörehun ympäristövaikutusten mallintamisessa (kohta 1) sekä Suomen olosuhteisiin soveltuvien ruokintasuositusten tekoon ottaen huomioon taloudelliset vaikutukset.

- Kaisa Kuoppala