torstai 1. elokuuta 2019

Maissimittauksia ja mainiota kasvua


Viikin maissit olivat heinäkuun alussa jo yli puolimetrisiä, eli kasvu on edennyt reippaasti heti kylvöstä alkaen. Kasvuun lähtö oli maissille tyypillisesti verkkaista, mutta nyt biomassaa kertyy nopeaan tahtiin.

Kentällä on käynnissä parhaillaan kolme eri koetta: neljän lajikkeen ja kolme eri korjuuajankohdan vertailukoe, lannoituskoe ja kalvokoe, jossa kalvollisia ruutuja verrataan kalvottomiin.

Viikin maissit olivat hyvässä kasvussa kuvanottohetkellä tiistaina 2.7.2019. 

Kaikilta koeruuduilta mitataan kasvuaste kerran kahdessa viikossa. Maissit olivat edenneet 2.7.2019 asteelle 32-34 (BBCH), eli käynnissä on nyt varrenkasvu ja kasveissa on kahdesta neljään nivelväliä.

Ruuduilla on myös antureita, jotka mittaavat maan lämpöä sekä pinnalta sekä 10 ja 20 senttimetrin syvyydeltä.

Maissit olivat heinäkuun alussa kasvuastella 32-34 (BBCH) eli korrenkasvuvaiheessa.
Kasvien korkeus on noin puoli metriä. 

Kasvukauden loppupuolella maissit korjataan kolmessa osassa kahden viikon väliajoin. Satojen massat punnitaan ja ruuduilta otetaan näytteitä useita eri rehuanalyysejä varten. Lopulta saadaan selville paljonko eri ruutujen maissirehut sisältävät muun muassa proteiinia, kivennäisaineita ja kuituja.

Tekstin kirjoitti ja kuvat otti HY:n opiskelija ja tutkimusassistentti Anniina Liimatainen, joka tekee graduaan osana TuKeVa-hanketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti