maanantai 9. syyskuuta 2019

Maaningan maissit syyskuussa

Luke Maaningalla maissikokeen aikaisin korjuuaste niitettiin 26.8.2019. Katetuilla ruuduilla satomäärä oli noin 10 000 kgka/ha ja vastaavasti kattamattomilla jäätiin noin 7 000 kilon kuiva-ainesatoon. Kasvuaikaa on lokakuun alkuun joten odotettavissa on varsin kohtuullisen hyvä sato huolimatta keskikesän pitkistä kuivuusjaksoista. Koepaikan maalaji on varsin hikevää hienoa hietaa ja maissi on mitä ilmeisimmin varsin tehokas vedenkäyttäjä.

Maissi on pitänyt Pohjois-Savon ”syyshelteistä” ja tähkät alkavat olla jo ihan kookkaita. Loppusyksyllä tähkien koko ei välttämättä enää kasva, mutta niiden sokeri muuttuu lehmille arvokkaaksi tärkkelykseksi.



Maaningalla maissin tähkät ovat jo kehittyneitä, mutta niissä ei ole vielä tärkkelystä. Katkaistun maissin väri on vaalea ja jyviä puristettaessa neste on täysin kirkasta. Tärkkelysvaiheessa neste muuttuu maitomaiseksi ja lopulta kiinteäksi kuten viljoilla. Kasvuston kuiva-aine on kuvanottohetkellä (11.9.) vielä alle 20 %. Puristenestetappiot olisivat huomattavat, jos kasvusto korjattaisiin näin varhaisella kasvuasteella. Tavoitteena korjuuvaiheen kuiva-aineessa on 30 % tai enemmän. 



Teksti ja kuvat: Auvo Sairanen, Luke

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti